Štrikované graffiti

Štrikované graffiti

Tibor Uhrín

Umelci rôzneho veku, pohlavia a národností, ale aj amatérski nadšenci v mestách po celom svete štrikujú, pletú, háčkujú a nakoniec „obliekajú“ do svojich diel z rôznofarebných vlákien stĺpy, zábradlia, ploty, telefónne búdky a iné architektonické detaily, dokonca aj prírodu – stromy a kamene. Táto neinvazívna forma umenia nazvaná zjednodušene štrikované graffiti je skôr zvláštnou formou street artu, na ktorú sa ortodoxní „grafiťáci“ pozerajú väčšinou s dešpektom. Zrodila sa v texaskom Houstone, ale po jej rýchlom rozšírení aj u nás sa pre túto aktivitu vžil názov štrikované graffiti, v angličtine je to knit (alebo crochet) graffiti alebo graffiti knitting. Výstižné pomenovanie tejto činnosti je aj Yarn Bombing (yarnbombing) – bombardovanie vláknom, pričom bombing v terminológii graffiti znamená rýchle pomaľovanie množstva plôch na jednom území.

V roku 2005 návrhárka kostýmov Magda Sayeg obháčkovala vonkajšiu kľučku na vchodových dverách svojho butiku s odevmi v Houstone. Idea bola na svete a s ňou aj prvá skupina s názvom Knitta Please v roku 2005, ktorej anonymní členovia radikálne preniesli staré tradične domáce remeslo štrikovania a háčkovania do ulíc. Táto disciplína rýchlo nadobudla rôzne formy, od inštalácií pletených a háčkovaných prvkov v uliciach miest až po intervencie do krajiny príbuzné land artu.

Hoci budú Košice európskym hlavným mestom kultúry až v roku 2013, už od roku 2008 tím neziskovej organizácie realizuje projekt s názvom Košice Interface 2013. Manažér pre komunitné a umelecké projekty Christian Potiron sa rozhodol uviesť štrikované graffiti aj v Košiciach. Jeho zámerom bolo zapojiť rôzne záujmové skupiny a občianske združenia. Lektorkou projektu bola Vlasta Žáková, absolventka ateliéru grafiky a experimentálnej tvorby prof. Rudolfa Sikoru na Fakulte umení v Košiciach. V projekte s názvom Štrikované graffiti pod jej dohľadom pracovali členovia komunít a združení rôzneho veku, od detí až po dôchodcov. Ich spoločnou úlohou bolo „ozdobenie“ kovových prvkov mosta na Mlynskej ulici v Košiciach, jeho zábradliach, lampách, stĺpikoch. Na projekte sa pracovalo jeden mesiac a na konci mája 2010 sa uskutočnilo otvorenie výstavy.

ÚĽUV