Kraslica leptaná

Kraslica leptaná

Kraslica leptaná

Výrobca
Orságová Anna
Techniky
leptanie
Dátum pôvodu
1957
Materiál
škrupina
Remeslo
výroba kraslíc
Rozmer
kraslica 1 - 4: výška = 6.0 cm
Lokalita
Dolná Poruba
O výrobku

Leptané kraslice – husací výduvok a slepačie výduvky (vyfúknuté vajíčka).

1. Ornamentálne prvky rastlinného a geometrického charakteru. Na jednej strane vajíčka veľký motív srdca s ratolesťami, na druhej strane vajíčka štylizovaný kvet so stonkami a lístkami. Farba – bordový podklad, biela.

2. Ornamentálne prvky rastlinného a geometrického charakteru. Na jednej strane vajíčka je geometrický motív – veľké srdce s bodkami v ktorom sú iniciálky VV a rok 1957. Na druhej strane vajíčka je veľký rastlinný motív – štylizovaná rastlina – kvet so stonkou a lístkami. Farba – zelený podklad, biela.

3. Ornamentálne prvky rastlinného charakteru. Na jednej strane vajíčka sú umiestnené štylizované rastlinné motívy mierne zvlnenej stonky s lístkami po pravej strane, na mieste kde nie sú lístky je umiestnený nápis Koho rada mám tomu ho dám. Na druhej strane vajíčka sú umiestnené štylizované rastlinné ornamenty – úponky rastliny so stonkami a lístkami. Vrcholový motív tvoria štylizované kvety s bodkami medzi lupienkami. Farba – červený podklad, biela.

4. Ornamentálne prvky rastlinného charakteru. Na jednej strane vajíčka umiestnený nápis Veselé Velikonoce, ostatnú plochu vajíčka vypĺňajú štylizované ornamentálne rastlinné motívy hlavičiek kvetov, celých kvetov so stonkami a lístkami a vetvičiek. Vrcholový motív tvorí štylizovaný kvet s čiarkami medzi lupienkami. Farba – zelenomodrý podklad, biela.

5. Ornamentálne prvky rastlinného charakteru. Celá plocha vajíčka je pokrytá štiliovanými rastlinnými motívmi kvetov a stoniek s lístkami. Farba – fialový podklad, biela.

Author
Orságová Anna
Author
Orságová Anna
Pani Orságová Anna sa začala výrobe venovať od  roku 1957.Vajíčka zdobila technikou leptania. Vajíčka farbila v rôznych farbách ale aj v cibuľových šupkách. Na zafarbené vajíčko maľovala predovšetkým rastlinné motívy. V roku 1962...
ÚĽUV