Tradičné medovníky

Tradičné medovníky

Redakcia

V roku 1996 vyšla v edícii Škola tradičnej výroby a remesiel publikácia Medovníky autorky Anny Chlupovej, ktorá v nej zúročila najmä skúsenosti svojej mamy Jozefíny Ralbovskej, majsterky ľudovej umeleckej výroby a tiež učiteľky výroby medového pečiva. Publikácia priniesla pestrú škálu receptov na medové pečivo, krémy, polevy a nápoje, no nezameriavala sa na výrobu medovníkov tlačených do foriem. V súčasnosti ÚĽUV vydáva v rovnakej edícii publikáciu s názvom Tradičné medovníky autorky Diany Némethovej, ktorá čitateľom prináša ucelenejší obraz o tradícii pečenia medovníkov na Slovensku a ich pôvode. Autorka v brožúre zdôrazňuje, že medovníky, ako ich poznáme dnes, sú výsledkom súčasných kulinárskych praktík, využívajúcich moderné kuchárske postupy a prostriedky. Autorka sprístupňuje čitateľom recepty na prípravu tlačených medovníkov, ale aj tie, ktoré sa najlepšie osvedčili súčasným medovnikárom. Publikácia obsahuje aj niekoľko strán vzorov na ozdobovanie medovníkov bielkovou polevou, vychádzajúc z tradičných ľudových motívov. Možno najzaujímavejšou časťou tejto útlej, ale obsažnej publikácie je časť, ktorá predstavuje čitateľom tradície z iných krajín – z Nemecka, zo Škandinávie a z Ruska.

ÚĽUV