Ryba na dosah

Ryba na dosah

Mária Farkašová, Janka Motyčková

Keď sa povie „vyrobené z pravej kože“, našincovi sa pred očami vybavia zvyčajne výrobky a odevy z kože hovädzej, bravčovej, prípadne teľacej či baranej. Ale čo tak koža z rýb? Dá sa vôbec spracovať a následne využiť? V oblastiach, kde žilo málo iných druhov zvierat, sa v minulosti naučili zužitkovať každý vedľajší produkt. Využívanie kože z rýb je starodávnou tradíciou v spoločnostiach žijúcich pri riekach, potokoch a pobrežiach po celom svete. Hoci je dnes už veľmi ťažké nájsť historické dokumenty popisujúce spracovanie kože z rýb, záujem o využitie tohto produktu je v Škandinávii momentálne na vzostupe.

Lotta Rahme už viac ako 30 rokov študuje a pracuje v kožiarskom odvetví. Jej kožiarstvo a ateliér nájdete v stredovekom meste Sigtuna vo Švédsku. Kože rôzneho druhu tu spracováva tradičnými technikami. Základ jej poskytol kurz prehistorických techník a štúdium archeológie, veľa cestovala, študovala a usilovne pátrala medzi starými tradičnými garbiarmi vo Švédsku a iných národoch. Dnes patrí Lotta Rahme k propagátorom tradičných techník spracovania koží, vrátane kože z rýb. Sama rybiu kožu spracováva, vyrába z nej oblečenie, doplnky a rôzne predmety, vystavuje, organizuje kurzy po celej Škandinávii, píše.

ÚĽUV