Skalické svadobné torty

Skalické svadobné torty

Mária Zajíčková

Mestské prostredie Skalice zaplavila s patričným oneskorením v druhej polovici 19. storočia vlna viedenskej módy biedermeier. Mala vplyv nielen na odev neviest, ale aj na dekoráciu slávnostných, predovšetkým svadobných tabúľ. Ich neodmysliteľnou súčasťou sa stali vysoké skalické torty. Technológiu ich výroby a zdobenia ovládalo len niekoľko v odbore neškolených, ale výtvarne nadaných a zručných žien, ľudových cukrárok. Jednotlivé diely z upečených plátov lepili do tvaru dutých trojbokých zrezaných ihlanov, ktoré skladali na seba postupne od najväčšieho (30 x 30 cm) po najmenší, až do výšky až 100 – 120 cm. Celú tortu ozdobili bielou a farebnou snehovou mriežkou pripomínajúcou háčkovanie a umelými galantérnymi ružičkami. Torta bola biela s detailmi v pastelových farbách (bledomodrej, ružovej, čajovej alebo žltej), ktoré korešpondovali s farebnosťou venca, čepca a odevu nevesty a družičiek. Techniku zhotovovania a zdobenia skalickej svadobnej torty si ľudové cukrárky odovzdávali osobným kontaktom, takže táto znalosť a zručnosť sa stala súčasťou domácej tradície. Skalické torty zaznamenávajú dnes renesanciu a stávajú sa aj výstavným artiklom na mestských slávnostiach.

ÚĽUV