Girgoško Peter

Girgoško Peter
Výrobe medovníkov sa začal venovať popri manželke Jane Girgoškovej, ktorá rokmi povýšila tradičné vianočné pečenie na živobytie. Ako absolvent spoločného stravovania nemal k tejto oblasti výroby ďaleko, a tak sa im podnikanie rýchlo veľmi dobre rozbehlo. Istý čas prevádzkovali malý obchodík v Nových Zámkoch, ako však začali prichádzať veľké objednávky, ktoré im zadávali firmy, obchodík zrušili a prešli len na výrobu na objednávku. Postupne k tomu pridali účasť na jarmokoch a výstavách a v súčasnosti sú činní už len na tomto poli – upustili od veľkých objednávok, vyrábajú v menšom, všetko predajú na remeselných jarmokoch a folklórnych festivaloch počas leta a v zime sa venujú inej pracovnej činnosti v zahraničí.
Ľudí láka k ich medovníkom určite aj jedinečný recept po manželkinej babke z Markušoviec, ktorá si ho doniesla ešte z rodnej Dobšinej. Práve reakcie ľudí na podujatiach, na ktorých sa prezentujú, im dodávajú silu do ďalšej výroby – cez pracovný týždeň sa venujú pečeniu a zdobeniu a cez víkendy predávajú na jarmokoch.
Peter Girgoško sa v manželskom výrobnom tandeme venuje fyzicky náročnejšej príprave cesta a pečeniu. Keď však treba narobiť väčšie množstvo medovníkov, zastane si aj zdobiacu časť práce. Medovníky vykrajuje formami z pozinkovaného plechu, ktoré si zhotovuje aj sám. Námety – od tradičných až po aktuálne žartovné – prispôsobuje príležitosti. Popri vykrajovaných medovníkoch zhotovujú manželia Girgoškovci aj priestorové medovníky. Na ne používajú iný druh cesta, ktoré sa dá oproti klasickému vyvaľkať na hrubšie a pri pečení nenakysne.