Noví majstri: Majster voňavého remesla

Noví majstri: Majster voňavého remesla

Mária Mizeráková

Väčšina z nás si vie len ťažko predstaviť Vianoce bez medovníka, ktorého výroba sa v minulosti vyvinula na špecializované potravinárske remeslo – medovnikárstvo. Na jeho tradíciu nadväzuje aj Ivan Klučiar, ktorému bol v roku 2020 udelený titul majstra ľudovej umeleckej výroby. Toto voňavé remeslo má v ich rodine hlboké korene. Ivan Klučiar a jeho manželka Jarmila sa mu venujú od začiatku deväťdesiatych rokov. Do výzdoby vkladajú všetku svoju zručnosť a snažia sa, aby medovníky nielen výborne chutili, ale aj pekne vyzerali. V zdobení medovníkov sú zruční obaja. Zdobia ich výlučne bielou cukrovou polevou, ktorou vytvárajú prelamovaný dekor. Neprifarbenou polevou jednak zachovávajú prírodný charakter svojich medovníkov, jednak uspokojujú svoje estetické cítenie.

Výrobe medovníkov sa intenzívnejšie venujú v predvianočnom období, ktoré sa pre nich začína už koncom septembra, a potom pred Veľkou nocou. Vtedy zvyknú v rámci predaja predvádzať aj zdobenie na remeselných trhoch. Inak pracujú v domácom prostredí, najmä na zákazkový predaj. Ich výrobky putovali do viacerých krajín – okrem Antarktídy do všetkých svetadielov.

ÚĽUV