Martin Bu
Food art / dizajn je mimoriadne dynamicky sa rozvíjajúca oblasť, ktorá prepája rôzne oblasti a umožňuje užiť si spolu s jedlom množstvo ďalších „pôžitkov“. V prípade porcelánu je spojenie s jedlom celkom namieste. Ako tento klasický stolovací / servírovací prvok funguje, keď nie je viazaný na štandardné spôsoby podávania jedla a môže prekročiť limity utilitárnosti, ukazuje zaujímavá medzinárodná študentská akcia Art Food Project zameraná na prepojenie dizajnu, umenia a gastronómie.
Na workshope Art Food Project 2013 sa zúčastnili študenti zo School of Form v Poznani a Royal College of Art v Londýne. Zadanie pre študentov bolo navrhnúť keramické a porcelánové úžitkové predmety, prostredníctvom ktorých vyjadria svoju osobnú predstavu o spojení jedla a umenia.
Projekt poskytuje profesionálnu odbornú prax a otvára dvere budúcej spolupráce medzi dizajnérmi a poľskými keramickými fabrikami. Výsledky trojstupňového workshopu boli prezentované na jeseň tohto roku na festivaloch dizajnu v Lodži a Londýne.